fbpx

Minister Koolmees bezoekt de Kappersakademie

17-10-2018

Amersfoort, 16 oktober 2018 – Tien statushouders met een passie voor het kappersvak volgen een verkorte avondopleiding tot hairstylist. Dit initiatief van L’Oréal Nederland in samenwerking met de Nederlandse Kappersakademie en de Stichting voor Vluchtelingen-Studenten UAF is in januari van start gegaan en een groot succes.

Eergisteren bracht Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een bezoek aan de kappers-in-spé in Amersfoort. Ook sprak hij de drie partners over de meerwaarde van dit pilotproject voor de deelnemers en de samenleving.

Mooi initiatief

L’Oréal Nederland heeft de pilot samen met de Nederlandse Kappersakademie en het UAF opgezet omdat zij willen investeren in de kennis en kunde die vluchtelingen meebrengen. De combinatie van leren en werken is bovendien een relatief korte en tegelijkertijd duurzame route naar een baan. Minister Koolmees van SZW was onder de indruk van het enthousiasme en de inzet van de deelnemers: ‘Dit is een mooi voorbeeld van een kleinschalig initiatief dat ervoor zorgt dat mensen die hier mogen blijven, ook mee kunnen doen. Het is beter dat statushouders hun vak weer kunnen uitoefenen dan dat zij afhankelijk blijven van een bijstandsuitkering. Voor henzelf en voor de samenleving.’

Van droom naar werkelijkheid

De meeste deelnemers hebben al ervaring in het kappersvak, sommigen zien een droom werkelijkheid worden. De nieuwkomers zijn bijna allemaal boven de dertig jaar en hebben geen recht meer op studiefinanciering. Een voltijdopleiding volgen is daarom vrijwel onmogelijk. De pilot biedt de mogelijkheid om een intensieve avondopleiding tot Hairstylist II te combineren met stages of een bijbaan. De opleiding levert een diploma op waarmee zij aan de slag kunnen bij Nederlandse kapsalons.