MBO 4 Salonmanager in één jaar (BBL)

Maak kennis met onze opleiding MBO 4 Salonmanager in één jaar (BBL):

 

 • 1 dag per week naar school, 4 dagen werken
 • Barbier of Mixed & Black Hair
 • Deelname aan Coiffure Award mogelijk
 • Focus op salonmanagement en didactische vaardigheden
 • Doorstroom naar HBO mogelijk
 • Maximaal 15 deelnemers per klas

Voor kappers met ambitie!
Heb je je opleiding MBO 3 Allround Kapper (bijna) afgerond? Of werk je al een tijdje in het kappersvak en ben je klaar voor een volgende stap? Dan is deze opleiding geschikt voor jou. Deze opleiding combineer je met een baan/ stage in de kapsalon. Het programma duurt 40 weken, op maandag kom je naar de academie om je lessen te volgen. Meld je aan voor een open dag!

Inhoud MBO 4 Salonmanager in één jaar (BBL)

Het lesprogramma bestaat uit 40 dagen. Wekelijks volg je op maandag klassikaal onderwijs in kleine groepen (maximaal 15 deelnemers*). Je hebt dus op iedere maandag les (exclusief de vakanties). Daarnaast moet je rekening houden met minimaal 8 uur huiswerk /thuisstudie per week. *Maximaal 15 deelnemers per klas.

Salonmanagement
De focus binnen deze opleiding ligt op het ontwikkelen van je talenten op het gebied van salonmanagement. Tijdens de theorielessen werk je aan de inhoud van je ondernemersplan. Je doorloopt de modules marktonderzoek, strategie en marketing, juridische zaken, financiën, inkoop en voorraad en personeel. Aan het einde van de module presenteer je je plan aan een gerenommeerde kapper/ ondernemer tijdens de proeve van bekwaamheid.

Praktijkopleider
Dit gedeelte van de opleiding biedt je de mogelijkheid om alles te leren omtrent het opleiden van leerlingen en stagiaires binnen het kappersbedrijf. Dit is de opleiding tot praktijkbegeleider. Deze opleiding is verplicht gesteld als jouw kapsalon erkend wenst te worden als leerbedrijf. Dus wel handig als je dit papiertje al hebt!

Daarnaast wordt aandacht besteed aan de basis van het docentschap. Je leert jonge volwassenen te begeleiden en te coachen. Je durft eisen aan je stagiaires te stellen en je bent in staat om ze uit hun comfortzone te laten stappen. Zo kun je ze laten groeien in hun vakmanschap. Tijdens deze opleiding wordt gewerkt en getraind volgens de NLP-methodiek (Neuro Linguïstisch Programmeren) .

Deelname aan de Coiffure Award
Naast het ontwikkelen van je leidinggevende talenten gaan we natuurlijk ook aan de slag met vaktechniek. Je krijgt de mogelijkheid om deel te nemen aan de prestigieuze Coiffure Award. Samen met je docent gaan we werken aan het vormgeven van je creativiteit. Hoe maak ik een moodboard? Hoe organiseer ik een fotoshoot? Je krijgt hierbij ondersteuning van gerenommeerde kappers en een voormalig winnaar van de Coiffure Award.  Een uitgelezen kans om bekendheid op te bouwen binnen de kapperswereld!

Keuzedelen
Naast de vaste onderdelen Salonmanagement, Praktijkopleider en Coiffure Award kan je kiezen uit één van de twee aangeboden keuzedelen: Barbier of Mixed & Black Hair voor gevorderden.

Keuzedeel 1 | Barbier
Tijdens je opleiding allround kapper heb je al basis en specialistische knip- en snijtechnieken geleerd voor het herenvak. In dit keuzedeel gaan we nog een stap verder. Na het doorlopen van dit keuzedeel ben je bekwaam in het hanteren van de Flattop, Pompadour, executive contour, baard en snor vormen en onderhouden, Hot Towel Shave en massagetechnieken. Het komt allemaal aan bod in dit keuzedeel.

Keuzedeel 2 | Mixed & Black Hair voor gevorderden
Tijdens je opleiding allround kapper heb je alle facetten van het Europees haar geleerd. Maar hoe zit het eigenlijk met Black hair? Of misschien wel nog interessanter:  Mixed hair? Tijdens dit keuzedeel word je bekwaam in het knippen van zowel mixed hair als black hair. Figuren scheren, kleuren en ontkleuren, relaxen en curly. Het komt allemaal aan bod. Let wel op! Voor dit keuzedeel wordt van je verwacht om modellen mee te brengen die beschikken over kroeshaar.

Rekenen, Nederlands en Engels
Niet alleen rekenen en Nederlands komen aanbod. De Engelse taal is ook een onderdeel van deze opleiding. Omdat de meeste deelnemers een aantal jaar geen Engels hebben gehad zal het aantal uren onderwijs voor dit gedeelte groter zijn dan voor rekenen en Nederlands.

Diploma’s
Wanneer je de opleiding succesvol hebt afgerond beschik je over de volgende diploma’s:

 • Diploma MBO-niveau 4 Salonmanager;
 • Diploma Barbier (afhankelijk van je keuzedeel);
 • Diploma Mixed & Black hair (afhankelijk van je keuzedeel).

Toelating
Deze opleiding is geschikt voor studenten die eind augustus 2019 hun opleiding MBO 3 Allround Kapper (BOL) gaan afronden. Als je nog vakken moet herkansen is deelname ook toegestaan.

Daarnaast is deze opleiding uitsluitend toegankelijk voor oud-studenten van de Nederlandse Kappersakademie die hun diploma MBO 3 Allround Kapper hebben behaald samen met het Visagie diploma. Alleen de volgende lichtingen komen hier voor in aanmerking:

Studenten die hun opleidingen bij de Nederlandse Kappersakademie hebben doorlopen in de jaren:

 • 2016 – 2018
 • 2015 – 2017
 • 2014 – 2016

*Maximaal 15 deelnemers per klas, bij de vaktechnische (keuze)lessen kan de groepsgrootte afwijken.

Tarieven MBO 4 Salonmanager (BBL)

Het lesgeld voor de opleiding MBO 4 Salonmanager in één jaar is vanaf €3.805,-. Je kan het lesgeld ook in termijnen betalen. Klik hier voor de betalingsmogelijkheden.

Startmomenten

Startdatum Vestiging Beschikbaarheid
di 1 sep 2020 Rotterdam Mariniersweg Voldoende plaatsen beschikbaar
di 1 sep 2020 Amersfoort Voldoende plaatsen beschikbaar
di 1 sep 2020 Rotterdam Mariniersweg Voldoende plaatsen beschikbaar
di 1 sep 2020 Amersfoort Voldoende plaatsen beschikbaar
Bekijk tarieven Vraag informatiegesprek aan

Brochure aanvragen?

Vraag onze gratis brochure aan voor meer informatie en inspiratie.

Vraag brochure aan

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact op met één van onze studieadviseurs. Klik hier om een WhatsAppbericht te versturen, bel gratis 0800-0123 of laat je gegevens achter en wij bellen je terug.

Plaats een terugbelverzoek

Meer weten?

Creaties van onze studenten #gekniptvoorjou

Onze studenten maken de mooiste creaties die wij graag met iedereen delen. Ben jij ook geknipt door één van onze studenten en wil jij graag je nieuwe kapsel delen? Deel een selfie op Instagram en maak kans op een mooie prijs. Ga naar www.kappersakademie.nl/gekniptvoorjou voor meer informatie.