fbpx

Wanneer is een opleiding erkend?

22-11-2019

Als je op het internet op zoek gaat naar een opleiding, kom je vaak het woord “erkend” tegen. Bijna alle opleidingsinstituten zijn wel erkend. Maar een belangrijke vraag is: Door wie zijn ze erkend? Want dat maakt een groot verschil!

Als je kritisch verder kijkt op de site van een opleider, prik je er al snel doorheen. Vaak staat er alleen het woordje “erkend” en verder staat er niet door wie. Zo probeert men je vertrouwen te winnen.

Er zijn opleidingen die aangeven dat ze erkend zijn door de branche waarvoor ze opleiden. Check dan of er ook staat welke branchevereniging dit is. En wat de meerwaarde van deze erkenning is.

Erkend door het Ministerie van OC&W

Oorspronkelijk komt het begrip “erkenning” vanuit het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC&W). Als een opleidingsinstituut erkend is door de overheid, biedt het opleidingen aan die regelmatig worden gecontroleerd op hun kwaliteit en betrouwbaarheid door de inspectie van het onderwijs. Deze rapporten zijn openbaar en staan op de website van een erkende opleiding. Zo heb je onafhankelijk inzicht in de kwaliteit van een opleiding. Handig als je een belangrijke keuze gaat maken!

Leerlingen onder de 18 jaar, zonder startkwalificatie mogen niet deelnemen aan opleidingen van niet erkende opleidingsinstituten. Dit heeft te maken met de wet op leerplicht. Controleer dus altijd of het opleidingsinstituut erkend is door het Ministerie van OC&W. Dan kom je niet voor verassingen te staan.

Lid van ANKO

De Nederlandse Kappersakademie is erkend door het Ministerie van OC&W (MBO-opleidingen). Daarnaast is de Nederlandse Kappersakademie lid van de Koninklijke ANKO (branche organisatie). Kijk voor meer informatie op onze website.

Wil je weten of een opleiding erkend is? Kijk dan op de site van de Inspectie van het Onderwijs. Hier vind je ook alle rapporten en kwaliteitsoordelen.