fbpx

‘’Door mijn praktijkervaring weet ik wat relevant is op de werkvloer’’

11-09-2017

Fleur van Dijk combineert werken in een kapsalon met lesgeven aan de avondopleiding. Haar opleiding tot docent volgde ze intern aan de NKA. ‘’Door mijn praktijkervaring weet ik wat relevant is op de werkvloer. Dit neem ik mee naar de lessen’’.

Op donderdag, vrijdag en zaterdag staat Fleur in de salon. De rest van de week geeft ze les aan cursisten van de avondopleiding. ‘’Deze afwisseling versterkt elkaar. Tijdens mijn trainingen als docent leer ik over de nieuwste technieken. Dit neem ik mee naar de salon. De praktijk van de salon neem ik weer mee naar de lessen. Ik weet bijvoorbeeld hoe belangrijk het is om een goede lichaamshouding te hebben als je de hele dag moet knippen. Hier let ik dus ook bij de cursisten goed op’’.

Doordat Fleur de helft van de week in de avond les geeft, heeft ze haar ritme hier op aangepast. ‘’Op de dagen dat ik les geef heb ik overdag de tijd voor mijn boodschappen en het huishouden. Ook bereid ik dan de lessen voor. Met het nabespreken van de les en het beantwoorden van vragen over de lesstof ben ik meestal rond half 11 klaar. Voordat ik thuis ben is het vaak aan de late kant. Daarom slaap ik wel een beetje uit op de dagen dat ik les geef.

Fleur heeft een interne opleiding tot docent gevolgd aan de NKA. ‘’Om de week gaf ik een avond training aan stagiaires in de salon waar ik werkte. Dit vond ik zo leuk dat ik heb gesolliciteerd als docent bij de NKA. Ik was wel gewend om voor kleine groepen te staan, maar ik had nog nooit voor een hele klas gestaan. Daarom ben ik intern opgeleid tot docent. Hierbij werd ik goed begeleid: aan het begin stond ik samen met een collega-docent voor de klas en was ik meer aan het assisteren. Toen dat goed ging, ging ik steeds meer doen en uiteindelijk stond ik in mijn eentje voor een klas’’.

“Het mooiste aan dit vak is dat je de cursisten ziet groeien”

Inmiddels staat Fleur alweer zeven jaar alleen voor de klas. Welke positieve ervaringen blijven haar het meest bij? ‘’Het mooiste aan dit vak is dat je de cursisten ziet groeien. Elke week zijn ze weer een stapje verder. Ze groeien uit van iemand zonder ervaring tot een volleerd kapper. Het is fijn ze hierbij te kunnen helpen. Verder merk je dat cursisten graag willen leren en dat ze elkaar motiveren. Dat schept een fijne sfeer om les te geven’’!

Net als Fleur bij ons aan de slag?

Wil jij net als Fleur aan de slag als docent bij de Nederlandse Kappersakademie? Bekijk dan onze vacatures of neem contact met ons op.