fbpx

“Mijn ultieme kappersdroom is de Victoria’s Secret Show”

30-08-2017

Ooit begonnen ze als nieuwsgierige, onervaren studenten. De één begon zijn carrière aan de NKA, de ander via het leerlingstelsel en de derde aan een universiteit in Italië. Maar allemaal hadden ze één en dezelfde droom: terecht komen in het kappersvak en daarmee schoonheid de wereld in brengen. Aan de NKA vertellen ze over hun visie op het onderwijs, de toekomst en over hun allergrootste passie.

Hedwich Vigelandzoon, oud-student Kappersakademie, top hairstylist en succesvol ondernemer.

Hedwich is van jongs af aan geobsedeerd door fashion en beauty. “Toen ik klein was hing in mijn kamer een poster aan de muur van Grace Jones. Geen voetballer of artiest, maar een model!”, vertelt Hedwich. Op jonge leeftijd wist Hedwich al dat hij ‘iets’ met fashion of beauty ging doen. Maar welke richting wist Hedwich nog niet, want hij vond alles geweldig. “Het werd duidelijk toen ik meerdere keren de schaar in de haren van de poppen van mijn zussen heb gezet”, grapt Hedwich.

Dankzij Kappersakademie een goede basis

“De Nederlandse Kappersakademie was voor mij een logische keuze!”, vertelt Hedwich. “Het was, en is nog steeds, de beste kappersopleiding in Nederland.” Nu, jaren later, heeft hij nog steeds profijt van de kappersopleiding aan de Kappersakademie. In een korte tijd heeft Hedwich een goede basis gecreëerd waar hij tot op de dag van vandaag nog steeds van profiteert.

Hedwich: “De techniek ‘slagleggen’ is over het algemeen een moeilijk onderdeel. Onder studenten is deze techniek ook niet echt populair. Het lijkt alsof het tegenwoordig niet meer wordt toegepast, maar niks is minder waar! Slagleggen wordt altijd toegepast bij de populaire vintage looks, ook backstage bij grote modeshows.”

Tijdens de opleiding heeft Hedwich zich af en toe afgevraagd wat de toekomst hem zal brengen na het behalen van zijn diploma bij de Kappersakademie. “Jaren later weet ik wel beter!”. “Als ik terugdenk aan mijn tijd bij de Kappersakademie, dan word ik wéér enthousiast!”, vertelt Hedwich met een grote glimlach.

De wereld rond als hairstylist

Na het behalen van zijn diploma is Hedwich direct aan de slag gegaan in de wereld van fashion en beauty. Hij volgde een visagie opleiding bij Mieke Petit en daarna is hij in Parijs gaan studeren voor een intense opleiding bij top visagist en grimeur Jean Pierre Fleurimon. Om een portofolio op te bouwen ging Hedwich aan de slag bij lokale modeshows.

Hedwich: “Ik heb jaren in het buitenland gewoond en gewerkt, maar nu ben ik weer terug in Nederland waar ik een fantastische salon run met mijn zakenpartner Willem van der Lugt.” Hedwich is bij Grand Salon, gevestigd in Rotterdam, voornamelijk bezig met de PR van de salon.

Covershoots met Nikkie Plessen en Anna Nooshin

Grand Salon heeft verschillende specialisten in huis. “Onze kleurspecialisten schakelen moeiteloos tussen een moderne ombre, dip dye en klassieke high- en lowlights. Daarnaast hebben wij ook specialisten in huis op het gebied van adviseren en creëren van mooi vallende coupes”, vertelt Hedwich.

Hedwich en zijn team zijn vaak betrokken bij verschillende covershoots van BN’ers, zoals Nikkie Plessen, Anna Nooshin, Georgina Verbaan en Nicolette van Dam. “Ik geef ook leiding aan het team backstage bij couture shows van onder andere Addy van den Krommenacker, Christian Lacroix en Valentino.”

Als kapper onderdeel van belangrijke momenten

Op de vraag wat Hedwich het leukst vindt aan zijn werk, zegt hij resoluut: “De afwisseling binnen het vakgebied.” Hij gaat verder: “Maar het mooiste aan mijn vak vind ik het vertrouwen dat klanten mij geven. Het is een grote eer als ik onderdeel ben van belangrijke momenten, zoals trouwen, afstuderen of solliciteren.”

Hedwich is ook vaak onderdeel van modeshows- en shoots, waarbij de kapsels het verhaal van de collectie ondersteunen. “Als ik met een ontwerper rond de tafel zit met schetsen en stoffen voor een nieuwe collectie dan visualiseer ik meteen de looks voor de modellen. De kapsels en make-up maken het plaatje compleet.”

Hedwich onderscheidt zich als kapper door zijn veelzijdigheid. Hedwich: “Je kan mij inzetten voor een modeshow, waarbij 100 modellen gekapt moeten worden. Maar ook voor een bruiloft, waarbij ik meerdere looks moet creëren voor een bruid.” Hij vergelijkt zichzelf soms met een kameleon: “Ik luister naar de wensen van mijn klanten. Zonder mijn eigen stijl en identiteit te verliezen pas ik mij volledig aan naar de klant aan.”

Ultieme droom: de Victoria’s Secret Show

“Het hoogtepunt in mijn carrière? Ik ben zo dankbaar voor alles, dus het is lastig om te kiezen.” Hedwich heeft meerdere hoogtepunten in zijn carrière: van zijn eerste internationale masterclass tot het winnen van de “Amsterdam Fashion Award” tijdens Fashionweek. Hedwich: “Ik ben ook ontzettend trots dat ik iconisch topmodel Cindy Crawford en populaire actrices Milla Jovovich en Amber Valetta heb gekapt!” Op de vraag wat wil je nog bereiken met je carrière antwoordt Hedwich: “Mijn ultieme droom is om tijdens de Victoria’s Secret Show alle modellen te voorzien van de mooiste kapsels.”

Volgens Hedwich is de Kappersakademie de beste keuze voor een goede basis voor een succesvolle carrière. “Of ik tips heb voor studenten? Zeker! Investeer in jezelf, grijp alle kansen en blijf altijd vriendelijk!”

Net als Hedwich de dagopleiding volgen?

Een diploma van de Nederlandse Kappersakademie verzekert je van een vliegende start van jouw carrière! Tijdens onze tweejarige (verkorte) MBO-niveau 3 opleiding ontwikkelen studenten zich tot vakkundige allround kappers, of ‘’hairstylisten’’ zoals het vak tegenwoordig heet. Mode en visagie spelen hier bij een belangrijke rol.

  • Tot 21 jaar
  • 90% praktijk, 10% theorie
  • Kleinschalige opleiding
Meer informatie