fbpx

Oud-student Rozi vertelt het UAF over toekomst

09-08-2019

Samen met 9 andere statushouders volgde Rozi Mirzaie (34) vorig jaar een opleiding bij de Nederlandse Kappersakademie. Dit was in samenwerking met L’Oréal en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Nu heeft Rozi grootste toekomstplannen. Deze deelt ze met het UAF. 

Rozi groeide op in Iran. Ze vertelt dat haar dagen daar voornamelijk bestonden uit bidden en vasten. Rozi wilde echter meer uit het leven halen. Veel begrip kreeg ze hier niet voor: “Ik had het gevoel dat ik mezelf niet kon zijn.”

Eigen bedrijf

Rozi ontwikkelde een passie voor het kappersvak en zette in Iran haar eigen bedrijf op. “Ik had zes jaar lang mijn eigen kapperszaak. Knippen deed ik achter een donker gordijn. Ik knipte alleen het haar van vrouwen. Het knippen van mannen was als vrouw namelijk verboden.”

Op 14 september 2013 kwam Rozi aan in Nederland met de hoop dat ze hier haar dromen kon waarmaken.

(Foto: Suzanne Blanchard)

“Als je echt iets wilt, dan lukt het ook.”

Het duurde even, maar uiteindelijk kon Rozi beginnen met haar kappersopleiding aan de Nederlandse Kappersakademie. Ze kon haar geluk niet op toen ze haar opleiding vorig jaar met succes afrondde. Nu kon ze namelijk zowel dames als heren knippen. “Nu pas kan ik een echte kapper zijn: ik kan iedereen knippen.” Rozi vertelt dat ze haar eigen kapperszaak wil openen. Voordat ze dat doet wil ze wel eerst meer ervaring opdoen en natuurlijk sparen voor haar bedrijf. Ook wil ze graag trouwen met haar vriend die nu nog in Iran woont.

Rozi weet niet van opgeven. Toen ze net arriveerde in Nederland, was het niet makkelijk voor haar. Maar ze zette door en studeerde net zo lang tot ze het nodige Nederlandse taalniveau beheerste om een opleiding te kunnen volgen. Ook beet ze zich vast in het vinden van een stageplaats. Dit lukte en ze studeerde dag en nacht om haar opleiding met succes af te ronden. En dat is haar gelukt! “Als je echt iets wilt, dan lukt het ook.”

Begeleiding het UAF

Rozi heeft veel gehad aan haar begeleiding van het UAF , maar realiseert zich ook dat ze het meeste zelf heeft gedaan. “Ik heb momenten gehad dat ik thuis op de bank zat en het niet meer zag zitten. Maar de enige manier om hier te slagen is om van die bank af te komen en hard aan het werk te gaan.”

Er werd vaak tegen Rozi gezegd dat het haar niet zou lukken om kapper te worden. “Kijk waar ik nu ben. Heel lang kon ik niet de Rozi zijn die ik wilde zijn. Ik had het gevoel mezelf kwijt te zijn. Gelukkig heb ik mezelf nu gevonden.”

Lees het volledige artikel op de website van het UAF .

(Foto: Suzanne Blanchard)

Omslagfoto: Suzanne Blanchard