fbpx

Docent van de ondernemersopleiding vertelt

09-12-2020

Mireille Lagendijk werkt al ruim 18 jaar voor de Nederlandse Kappersakademie als docent, waarvan de afgelopen 10 jaar op locatie Pompenburg, waar de ondernemersopleiding zich bevindt. “Vanaf het moment dat ik de kappersbranche in ben gegaan, heb ik liefde voor het vak en hoe mooi is het als je die liefde kan overbrengen naar iemand met dezelfde visie.”

Aan het einde van het eerste schooljaar kun je als student kiezen voor de studierichting “Ondernemersopleiding”, waarbij je het tweede jaar je lessen volgt in salon Pompenburg. “Het unieke van deze studierichting is dat je in de praktijk het echte bedrijfsleven gaat nabootsen, dus de studenten leren hier het ondernemerschap. Het zakelijke instinct wordt getriggerd, hun creativiteit wordt uitgedaagd en het belang van in een teamverband werken wordt belicht. Vooral zelfstandig mét elkaar onder begeleiding van ons als docenten, het uiterste uit hunzelf halen, het beste naar boven halen vaktechnisch gezien en vooral ook als team het naar een hoger level willen tillen. Dat is het ultieme doel.”

Ontwikkeling

Als je de salon in loopt zie je harde werkers met een lach op hun gezicht. Ze hebben veel gemeen met elkaar. “Overeenkomende eigenschappen van de studenten zijn dat ze ondernemend en sociaal zijn, ze denken vooruit en ze dagen elkaar uit op een positieve manier. Het is ook sfeerbepalend. Als een team niet goed functioneert, is het aan ons als docent om dit te onderscheppen, want zonder een werkend team kun je er niet voor zorgen dat de salon draaiende blijft, de neuzen moeten dezelfde kant op wijzen.” Naast je plek vinden in een team, wordt er ook veel focus gelegd op de student zijn of haar eigen krachten en aandachtspunten. “Als je basis goed is vaktechnisch gezien, kun je vanuit daar verder groeien. Op Pompenburg kijken we heel erg naar de individu, we gaan samen op zoek naar jouw kracht. Tijdens positieve feedbackmomenten kijken we naar wat er goed gaat en waar de verbeterpunten zitten. Persoonlijke ontwikkeling staat hier hoog in het vaandel. Het is zo belangrijk dat ze van elkaar leren, op het moment dat ze elkaar feedback geven, dat ze daar ook wat mee doen en dat ze het aannemen, er moet ruimte zijn voor een gesprek. Je moet open staan voor ontwikkeling, op persoonlijk vlak maar ook op vaktechnisch gebied. Een goede kapper maakt je nog niet een goede ondernemer. Een succesvolle ondernemer heeft lef en inzicht nodig en moet open staan voor nieuwe dingen.”

Complete beleving

De klant kan bij Pompenburg binnenlopen voor een complete make-over. “Op het moment dat de opleiding start op deze locatie, starten we ook met de Nail Bar en de Beauty Bar. Hier krijgen de studenten praktijklessen voor. Dit betekent dat klanten niet alleen het haar maar ook juist de verzorging van de handen en het stukje visagie geadviseerd krijgen. Hierbij gaat het om het totaalplaatje, dit maakt dat de beleving compleet is als ze naar buiten lopen. We zijn altijd heel dankbaar voor de klanten die voor Pompenburg kiezen. Naast het feit dat de klanten altijd prachtig de deur uit gaan, zijn zij voor ons als praktijkopleiding ons lesmateriaal. Het grootste compliment als een klant de salon verlaat is om te horen dat zij niet door hadden dat hij of zij door een student is geholpen, omdat ze op zo’n professioneel niveau zijn geholpen.”

Toekomstdoelen

“De toekomstdromen van de studenten zijn heel breed. Waar de één gelijk na het afronden van de opleiding een eigen onderneming wilt starten, wil de ander een leidinggevende functie bekleden. Dat maakt het zo mooi, dat het niet alleen vanuit het kappersvak, maar dat ze heel breed kunnen gaan daarin. Het zakelijke instinct, het creatieve, ze kunnen alle kanten op in de kappersbranche.”