fbpx

De mogelijkheden in de kapperswereld worden onderschat

30-07-2015

Twee ondernemers, drie sleutelwoorden. Bij ondernemers Mark Hogenelst en Ivo Priem staan service, vaktechniek en motivatie hoog in het vaandel. Met de twee kappersketens Marna Hairclub en Clubkappers zijn ze van plan de kapperswereld te veroveren. Inmiddels omvatten de beide ketens 43 salons en dat aantal moet groeien naar de honderd in de komende paar jaar. Een samenwerking met de Nederlandse Kappersakademie lag voor de hand, want de ondernemers zoeken jong talent.

Eigenaren Ivo Priem en Mark Hogenelst van Marna Hairclub en Clubkappers

Wat is nu precies het verschil tussen Marna Hairclub en Clubkappers?
“Bij Marna Hairclub draait alles om vaktechniek. We hebben een Creative Team dat elke maand trainingen en demo’s verzorgt. Zij bezoeken internationale shows om inspiratie op te doen. De prijzen liggen hoger, maar de kwaliteit ook. Bij Marna Hairclub maakt de locatie van de salon niet zoveel uit, een klant rijdt er graag voor om. Voor Clubkappers kan je, in tegenstelling tot bij Marna Hairclub, zonder afspraak binnenlopen. marna_logo_2010.jpgDe klant krijgt hiervalue for money. Vooral de kleurprijs is aantrekkelijk, terwijl we toch werken met een topmerk uit Amerika.”

Vanwaar de groeiambitie naar honderd salons?
“Als je een bepaald type medewerker aantrekt, word je vanzelf beter. Dan groeit je bedrijf eigenlijk mee. Andersom dwingen de mensen met wie we werken ons om goed te zijn. Enthousiasme wordt bij Marna Hairclub en Clubkappers enorm gewaardeerd. In sommige salons kan enthousiasme gezien worden als een bedreiging, maar bij ons is het juist een wezenlijk onderdeel van het bedrijf.”

Hoe word je zo’n succesvolle ondernemer?
“Marna Hairclub en Clubkappers heeft een heel platte organisatiestructuur. Sollicitatiegesprekken doen we het liefst zelf. Daardoor is er weinig ruimte voor misverstanden of teleurstellingen. Een fabriekmatig gevoel is bij ons niet mogelijk. Ivo kent de namen van alle tweehonderd medewerkers uit zijn hoofd. logo_clubkappers.jpgHet staat buiten kijf dat je technisch bekwaam moet zijn, wil je een goedlopend kappersbedrijf hebben. Daarnaast moet je als ondernemer ook kwaliteiten bezitten als boekhouden en klanten aan je weten te binden. Tegelijk onderschatten veel mensen de mogelijkheden in de kapperswereld. Als je het goed doet, kan je als franchisenemer een stevig financieel vermogen opbouwen.”

Wat kan een medewerker van Marna Hairclub en Clubkappers verwachten?
“Een van onze sterke punten is dat je als medewerker bij ons vanuit je eigen kracht je carrière kunt bepalen. Niets mooiers dan een jonge kapster bewust te maken van haar kwaliteiten en te helpen haar droom om een eigen bedrijf te beginnen waar te maken. Dat betekent helemaal niet dat we alleen op zoek zijn naar ondernemende types. Vier leidinggevenden in een bedrijf vechten elkaar de tent uit. We zijn ook op zoek naar medewerkers die bijvoorbeeld kleurspecialist of ambassadeur van Kérastase of Matrix willen worden, de merken waarmee we werken in Marna Hairclub en Clubkappers. Voor ons geldt niet: degene met de grootste mond wordt het. Inzet komt altijd bovendrijven.”

Waarom een samenwerking met de Nederlandse Kappersakademie?
“We hebben niet zomaar personeel nodig. Uit de praktijk hebben we de ervaring dat NKA-studenten in veel gevallen de pareltjes zijn onder de net afgestudeerde studenten. We vinden het dan ook niet erg om hen een wat hoger salaris te bieden, op functieniveau Haarstylist I. De NKA focust heel erg op de vaktechniek en de studenten hebben een goede mentaliteit. Een voorbeeld: gisteren kregen we een sollicitatie binnen van een NKA-student. Ik belde haar, maar haar collega nam op, want zij was zelf in de salon met een klant bezig. Later belde ze terug en zei: ‘Ik hoop dat u begrijpt dat ik net mijn telefoon niet op kon nemen.’ De klant ging vóór op dat moment. Dan snap je wat het kappersvak inhoudt.”

Kijk voor de laatste vacatures en stages bij Marna Hairclub en Clubkappers op NKA Talent (www.nka-talent.nl). Meer informatie over de kappersketens is te vinden op  www.marna.nl  of www.clubkappers.nl